De cordring, het alternatief voor de gebruikelijke navelklem

De cordring is een strak rubberen ringetje. Het wordt gebruikt als alternatief voor het bekende blauwe of witte navelstreng klemmetje. Het is een gebruiksvriendelijk en babyvriendelijk alternatief en als verloskundigen van FEMME zijn wij enthousiast over het gebruik van de cordring.

Voor de baby lijkt het comfortabeler dan het gebruik van een navelklem. Het is vele malen kleiner dan een navelklem, dat maakt de verzorging van de baby eenvoudiger. Het zit minder in de weg.

Afnavelen

Het doorknippen van de navelstreng is een bijzonder moment na de geboorte. De verloskundige wacht na de geboorte even met het afnavelen. Voor het afknippen van de navelstreng wordt er eerst een cordring of navelklem geplaatst. Dit noemen we afnavelen. Je kindje voelt dit niet.

Cordring te koop in onze verloskundigenpraktijk

De cordring zit niet in je kraampakket, maar je koopt de cordring bij ons in de praktijk, tegen een kleine vergoeding van €3,00.

Voordelen en nadelen van de cordring

Voordelen

 • De kans op ontstekingen is kleiner dan bij een navelklem doordat de ring makkelijker schoon en droog te houden is
  De ring kan niet blijven hangen achter kleding of een luier
 • De navel geneest mooier
 • De cordring weegt bijna niets
 • Het materiaal is veel zachter dan een navelklem. Een navelklem is gemaakt van hard plastic en een cordring van natuurrubber. Hierdoor raakt de huid van je baby minder snel geïrriteerd
 • Omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen is het minder belastend voor het milieu dan een van plastic gemaakte navelklem.

Nadelen

 • Een cordring kan iets langer blijven zitten dan een navelklem. Het kan hierdoor zijn dat de navel van je baby iets gaat ruiken. Dit is helemaal niet erg.
 • Je moet een cordring zelf aanschaffen omdat hij nog niet in het standaard kraampakket zit. (Dit kan bij een van ons tijdens het spreekuur)
 • Het kan zijn dat de cordring iets lastiger over de navelstreng schuift als de navelstreng erg dik is en de verloskundige hierdoor besluit alsnog een navelklem te gebruiken.
 • De aangeschafte cordring moet je in de steriele verpakking laten zitten en klaarleggen bij de eerste babykleertjes (beval je in het ziekenhuis, stop de cordring dan in je tas)

Vragen over de cordring

Heb je vragen over de cordring of de aanschaf van de cordring, bel of neem contact op met onze praktijk en wij adviseren je vrijblijvend
over de aanschaf en het gebruik van de ring.