Informatie over het koperspiraaltje

Het koperspiraaltje is betrouwbaar en hormoonvrij. Dit anticonceptiemiddel is ideaal als je het gebruik van toegevoegde hormonen niet op prijs stelt. Je natuurlijke cyclus blijft behouden en je hoeft niet dagelijks aan anticonceptie te denken.

Met een inbrenghuls wordt het spiraaltje ingebracht door je verloskundige. Na plaatsing ben je direct beschermd tegen zwangerschap.

Wat je moet weten

Hoe het werkt
Het koperspiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen en daardoor kan er geen eicel meer worden bevrucht. Het spiraaltje werkt ook als morning-afterspiraal als het binnen 5 dagen na het onveilig vrijen wordt geplaatst. Het spiraaltje zorgt dat het baarmoederslijmvlies verandert, zodat de eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Voor wie is het geschikt?
Het hormoonvrije spiraaltje is geschikt voor vrouwen tussen 16 en 45 jaar, die een milde of normale menstruatie hebben. Ook voor vrouwen die nog geen bevalling hebben meegemaakt, die borstvoeding geven of die hun kinderwens hebben volbracht.

Bijwerkingen
In de eerste drie maanden na plaatsing kunnen sommige vrouwen last krijgen van bijwerkingen, zoals hevigere, langdurigere en/of onregelmatigere menstruaties, buikkrampen of tussentijds bloedverlies.

Wanneer niet?
Je mag een koperspiraaltje niet gebruiken bij onverklaarbaar vaginaal bloedverlies, een actieve ontsteking, een afwijking van de baarmoeder, de ziekte van Wilson of een koperallergie.

T-Safe

De T-Safe is een zeer betrouwbaar koperspiraaltje dat voldoet aan de hoogste standaarden. Het spiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. T-Safe is het enige spiraaltje dat pas na 10 jaar vervangen hoeft te worden. Het spiraaltje kan uiteraard ook gebruikt worden voor een kortere periode, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Kosten: € 69,- (vergoeding afhankelijk van je verzekering).

Kijk voor meer informatie op: www.t-safe.nl.

T-Safe koperspiraaltje is zeer geschikt voor:

  • Vrouwen die hun eigen menstruatie cyclus willen houden.
  • Vrouwen die geen hormonen verdragen of geen hormonen tot zich mogen nemen.
  • Vrouwen die geen permanente oplossing willen in de vorm van sterilisatie, maar wel tien jaar onbezorgd willen vrijen.
  • Vrouwen die niet iedere dag aan anticonceptie willen denken.

T-Safe koperspiraal is minder geschikt voor:

  • Vrouwen die pijnlijke menstruaties hebben en/of daarbij veel bloed verliezen.
  • Vrouwen die de wens hebben minder te vloeien tijdens hun menstruatie

Ballerine

De Ballerine is een nieuw en innovatief koperspiraaltje met een unieke en soepele 3D bolvorm. De Ballerine bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met ‘memory shape’. Zodra het frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm. Door deze vorm vindt de Ballerine constant haar ideale positie in de baarmoeder.

De Ballerine is door de zeer dunne huls makkelijk te plaatsen en daardoor erg geschikt voor jonge vrouwen, die nog niet eerder bevallen zijn. Door de kleine, buigzame bolvorm kan de Ballerine een mooi alternatief zijn voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen. De Ballerine hoeft pas na 5 jaar vervangen te worden.

Kosten € 119,- (vergoeding afhankelijk van je verzekering).

Kijk voor meer informatie op www.ballerine.nl.

Multi-Safe

De Multi-Safe is eveneens een betrouwbaar koperspiraaltje dat voldoet aan de hoogste standaarden. Het spiraaltje heeft een hoefijzervorm en is gemaakt van kunststof en koper. De Multi-Safe is geschikt voor vrouwen met een baarmoeder groter dan 6 cm. De Multi-Safe short is een kleinere variant en geschikt voor vrouwen met een baarmoeder kleiner dan 6 cm.

De Multi-Safe hoeft pas na 5 jaar vervangen te worden.

Kosten € 52,- (vergoeding afhankelijk van je verzekering).

Kijk voor meer informatie op www.multi-safe.nl.