Leefstijl en gewoonten

Leefomstandigheden

Tijdens de intake zullen we je vragen of je alleen of met een partner woont? We willen graag weten wat voor werk je doet? Zijn er bijzondere omstandigheden in je leven dan is het verstandig dit te melden. Hetzelfde geldt voor veranderingen waarmee je tijdens je zwangerschap mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk. Voor ons is het bijzonder belangrijk te weten wat er speelt omdat het van invloed kan zijn op je zwangerschap.

Pas op...

Tijdens de eerste controle vertellen we wat je beter wel en wat je beter niet kunt doen gedurende de zwangerschap. Weet in ieder geval dat je op moet passen voor een toxoplasmose infectie. 

Een toxoplasmose infectie kan je oplopen als je in contact komt met kattenontlasting. Verschoon daarom bij voorkeur niet meer zelf de kattenbak en draag bij het tuinieren handschoenen. Was na afloop je handen grondig.

Verder is het belangrijk dat je groente en fruit goed wast. 

De absolute dont's

Geen alcohol als je zwanger bent of een zwangerschapswens hebt
In kleine hoeveelheden is alcohol al schadelijk voor je ongeboren baby. Ook heb je meer kans op een miskraam als je drinkt tijdens je zwangerschap. Dus wil of ben je zwanger? Geef je borstvoeding? Drink dan gewoon geen alcohol.

Rook niet
Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Zelf roken, maar ook aanwezig zijn in een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide. Die stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor voor verminderde zuurstoftoevoer naar je baby. De stoffen gaan via de placenta naar de baby. Omdat de voedingsstoffen en zuurstof de baby minder goed bereiken, groeit hij minder goed. Stoppen met roken vermindert de risico’s meteen! Dus stop met roken en vermijd rokerige ruimten mogelijk. 

Gebruik geen (soft-)drugs
Drugsgebruik kan invloed hebben op de eicel en spermacellen, eileider, baarmoeder. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren.