Voeding

Pas op met

  • Rauw vlees. Om een infectie met toxoplasmose te voorkomen, raden we af rauw (rood) vlees te eten zoals rode biefstuk, carpaccio, filet americain en rosbief. Als je het vlees goed doorbakt, wordt de toxoplasmoseparasiet onschadelijk.
  • Niet gepasteuriseerde kazen. Een listeriose infectie voorkom je door voedsel goed te verhitten en geen kazen te eten, die van rauwe, niet gepasteuriseerde, melk zijn gemaakt. Dit zijn meestal de zachte Franse kazen, met op de verpakking de vermelding “au lait cru”. Let op: zachte kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk vormen geen gevaar, mits deze niet te lang in de koelkast hebben gelegen.
  • Voorverpakte rauwe vis. Om een listeria besmetting door vis te voorkomen raden wij aan voorverpakte gerookte vis door en door te verhitten, en dus niet rauw te eten.
  • Cafeïne. We adviseren om maximaal 100 mg/dag cafeïne te drinken. Dit staat gelijk aan 1 kop koffie of 2 koppen cafeïnehoudende thee, of 1 glas cola. Drink in je zwangerschap geen energydrinks.
  • Vitamine A. Producten waarin vitamine A zit mogen in de zwangerschap maar in beperkte mate gegeten worden. Dit zijn met name lever en leverproducten, zoals paté of leverworst. Te hoge concentraties vitamine A kunnen giftig zijn.
  • Voor meer informatie: Voedingscentrum – Zwangerschap app zwangerHap

Wat we aanraden

Foliumzuur. Wij raden je aan om extra foliumzuur te slikken. Daarmee verklein je de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap. Foliumzuur is vitamine B11. Het zit onder andere ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Vitamine D. Wij adviseren zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium is verantwoordelijk voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vanaf geboorte tot en met het vierde jaar heeft je kind ook nog extra vitamine D nodig.