Verloskundige zorg

Vanaf het allereerste moment van je zwangerschap tot en met zes weken na de bevalling is het het team van Femme er voor jou en je partner. Het 9 maanden plan laat je precies zien hoe onze zorg verloopt.

Gefeliciteerd! Je bent zwanger!

Femme heet je welkom vanaf het moment dat je zwangerschapstest positief uitslaat! Zo rond de 8 weken van je zwangerschap is het eerste consult waarin jij een van de verloskundige leert kennen en zij jou (en eventueel je partner). Tijdens dit consult bekijkt en bespreekt de verloskundige je medische voorgeschiedenis en thuissituatie. Zo hebben we een goed beeld welke zorg het beste bij jou aansluit voor de rest van de zwangerschap. Daarnaast voorziet de verloskundige je van veel informatie. Bijvoorbeeld over voedingleefstijl en gewoonten waar je winst voor je gezondheid kan behalen, maar ook over onderzoeken tijdens de zwangerschap . Na dit gesprek krijg je vervolgcontroles. In totaal kom je zo’n 12 keer langs bij de verloskundige.

Eerste controle
De eerste controle, waarbij de kennismaking centraal staat – duurt ongeveer 60 minuten. Ook zullen we je een aantal vragen stellen over je medische voorgeschiedenis, erfelijke aandoeningen en je leefstijl. We leggen uit hoe de zwangerschapscontroles gaan en geven je de ins and outs over prenatale screening. Natuurlijk ruimen we ook alle tijd in voor het beantwoorden van jouw persoonlijke vragen.

Vervolgcontroles
Gedurende de vervolgcontroles krijg je alle informatie die je nodig hebt. Ook houden wij in de gaten of het in medisch opzicht goed met jou en je kindje gaat, checken wij of je alles geregeld hebt en overleggen wij – waar nodig – met de gynaecoloog. Bij elke afspraak checken wij je buik op de groei van je kindje, luisteren wij naar het hartje (vanaf 12 weken zwangerschap) en meten wij je bloeddruk op. Standaard voeren wij een aantal medische echo’s uit. Denk daarbij aan de termijnecho, de 20-weken echo en de groei-echo.

Het moment is daar. De bevalling!

Bevallen doe je niet alleen. Wij zorgen dat één van onze verloskundigen je thuis of in het ziekenhuis (veelal het HMC Westeinde ziekenhuis) bijstaat. Alle verloskundigen van Femme zijn opgeleid om zowel thuis- als ziekenhuisbevallingen veilig te begeleiden. Wil je een baarkruk? Dan zorgen wij daarvoor. Liever in het HagaZiekenhuis met ons bevallen? Dan proberen we dat te regelen. Mocht zich tijdens de bevalling een situatie voordoen dan neemt het medisch ziekenhuisteam de bevalling van ons over. Bijvoorbeeld als je pijnstilling wil of als de baby in het vruchtwater heeft gepoept.

Geen bevalling is hetzelfde
Elke bevalling is anders; iedere vrouw beleeft het op haar eigen manier. Wel verlopen de meeste bevallingen volgens dezelfde stappen. Je kunt zelf veel doen zodat je vol vertrouwen de bevalling tegemoet gaat. Goede voorbereiding is het halve werk. Ga op zoek naar informatie, doe een zwangerschapscursus die bij je past, gebruik je verloskundige als vraagbaak en maak eventueel een geboorteplan. Maar het allerbelangrijkste: vertrouw op jezelf en je lichaam. Je kunt het!

Zwangerschapscursus: Dit is een cursus die je zo goed mogelijk voorbereidt op de bevalling. Er zijn cursussen voor alleen de zwangere, maar ook voor zwangeren plus partner.

De eerste kraamweek

In de eerste week na de bevalling komt de kraamzorg bij je thuis voor het bieden van hulp en ondersteuning. De kraamverzorgster heeft verschillende taken. Zij voert medische controles uit bij moeder én kind, ondersteunt bij borstvoeding, legt praktische zaken uit zoals het correct opmaken van de wieg of ledikant en helpt bij het huishouden. 

De verloskundige kom je ook nog een paar keer tegen in de kraamweek. Zij komt thuis of in het kraamhotel langs om te bespreken hoe het gaat en ondersteunt waar nodig. Daarnaast voert ze de hielprik uit en informeert zij je over de mogelijkheden van anticonceptie.

Meting zuurstofgehalte
Eind 2022 zijn we gestart met het meten van het zuurstofgehalte (saturatie) in het bloed bij de baby’s. Dit doen wij direct na de bevalling en op dag 2 of 3. Meer informatie over de saturatie meting vind je hier.

Het zorgaanbod van Femme

Femme beantwoordt volledig aan de wens op complete vrouwenzorg. Van kinderwens tot moederschap kun je terecht bij ons team. Op professioneel, deskundige en intensieve wijze begeleiden wij aankomende moeders (en partners) tijdens zwangerschap, bevalling en de eerste weken die hier op volgen.