Echoscopie

Echopraktijk Preview is opgericht door Femme verloskundigen. Onze echoscopisten zijn bevoegd tot het uitvoeren van alle bestaande echo’s. De vaste locatie van Echopraktijk Preview is op de Boekhorststraat 107G in Den Haag (vaak wordt de afspraak voor een echo gecombineerd met een controle bij de verloskundige).

Medische echo’s

Goed om te weten: alle medische echo’s worden vergoed door de zorgverzekering.

Vitaliteitsecho: rond de 7 weken zwangerschap kan de eerste echo worden uitgevoerd. Bij een vitaliteitsecho kijken we of de baby zich op de juiste plek in de baarmoeder heeft genesteld, hoeveel baby’s er zijn en of het hartje klopt (vanaf 5 ½ week zwangerschap start het hart met kloppen). Omdat de baby nog zo klein is, kan het zijn dat het maken van de echo niet vanaf de buik lukt, maar vaginaal moet worden uitgevoerd.  Meestal voeren we de vitaliteitsecho uit bij klachten als vaginaal bloedverlies of buikpijn.

Termijnecho: Tussen de 9 en 11 weken zwangerschap voeren we de termijnecho uit. De echoscopiste meet je kindje op vanaf het hoofdje tot aan de billen. Deze waarde komt overeen met een zwangerschapsduur. Zo weten we exact hoe ver je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is.

13-wekenecho: De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je baby. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van je baby er anders uit ziet dan normaal. De echoscopiste kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is.

Het kind is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 weken echo. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. De 13-wekenecho is niet verplicht. Omdat deze echo goede concentratie van de echoscopiste vraagt, kunnen kinderen onder de 5 jaar niet mee bij dit onderzoek. De informatie over deze echo krijg je van onze verloskundige, dit heet prenatale screening (zie ook de extra->prenatale screening)

Meer info vind je hier

 20-wekenecho: De 20-wekenecho is een speciale, medische echo, ook wel ‘Structurele Echo’ genoemd. Hier kijken we of je kindje geen aangeboren, lichamelijke afwijkingen aan bijvoorbeeld het hart, de hersenen of de nieren. Daarnaast wordt ook ook de groei opgemeten. In het geval er een afwijking wordt gevonden, is dit geen vaststaand gegeven omdat de echo geen 100% zekerheid geeft. Je krijgt dan met spoed een herhalingsecho in het ziekenhuis waarbij de gynaecoloog verder gaat kijken. De 20-wekenecho is niet verplicht. Omdat deze echo goede concentratie van de echoscopiste vraagt, zijn kinderen onder de 5 jaar niet welkom bij dit onderzoek.

Meer info vind je hier

Groei-echo, liggings-echo of andere redenen: Soms is het nodig om de groei van je baby extra te controleren of om te kijken hoe je baby ligt in je buik, dit zijn echo’s die de verloskundige zal inplannen tijdens je zwangerschap als dit nodig is.

Pretecho’s

Naast ‘medisch noodzakelijke echo’s’ maakt Preview ook een aantal speciale echo’s.

Geslachtsbepalingsecho: Vanaf 14 weken zwangerschap kunnen we zien of je een jongetje of een meisje krijgt. Deze echo kost 45 euro en alle foto’s krijg je via WeTransfer toegemaild.

Pretecho 2D: Zo nieuwsgierig dat je nog eens even in je buik wilt kijken? Geen probleem. Dat kan met een pretecho. De 2D variant geeft het normale zwartwit beeld zoals een medische echo. Je ziet de baby bewegen en de foto’s krijg je mee naar huis. Deze echo kost 60 euro, inclusief usb-stick met daarop de foto’s per mail toegestuurd.

Pretecho 3D: Met een 3D pretecho zie je het gezicht en lijfje van je kindje in diepte en in kleur. Als je kindje er goed voorligt, kun je zien hoe de neus, lippen, voorhoofd en kin gevormd zijn. Zo krijg je al tijdens de zwangerschap een goed beeld van hoe je kindje eruit ziet. Ook nu krijg je uiteraard de foto’s toegestuurd per mail. Deze echo kost 100 euro.

Het zorgaanbod van Femme

Femme beantwoordt volledig aan de wens op complete vrouwenzorg. Van kinderwens tot moederschap kun je terecht bij ons team. Op professioneel, deskundige en intensieve wijze begeleiden wij aankomende moeders (en partners) tijdens zwangerschap, bevalling en de eerste weken die hier op volgen.