Het 9 maanden plan

Femme begeleidt zwangere vrouwen en partners vanaf de positieve zwangerschapstest tot en met zes weken na de bevalling. Ook kun je bij Femme terecht als je een kinderwens hebt. Het 9 maanden plan hieronder laat je in een keer zien hoe de zorg verloopt.

(klik op de cijfers voor meer informatie).

9-maanden-plan-femme-verloskundigen

1. Kinderwens

Heb je een kinderwens dan heten we je welkom op de praktijk. Tijdens het kinderwensgesprek bekijken we hoe we de kans kunnen vergroten op een spontane zwangerschap. Wij geven je tips en adviezen. Dit gesprek van 30 minuten, is gratis. Wij voeren geen medische behandelingen uit om een zwangerschap te stimuleren.

1 of 10

2. Positieve zwangerschapstest

Een positieve zwangerschapstest is voor veel vrouwen een bijzonder en
spannend moment. De eerste weken kunnen gepaard gaan met bepaalde
klachten.

2 of 10

3. Echo-onderzoeken

Onze eigen echopraktijk PREVIEW kent professionele echoscopisten met ervaring in alle echo-onderzoeken. De belangrijkste echo’s zijn: vitaliteitsecho (rond 7 weken zwangerschap), termijnecho (rond 10 weken zwangerschap) en de 20 weken echo. Ook kunnen er pretecho’s worden gemaakt.

3 of 10

4. Eerste afspraak verloskundige

In dit eerste gesprek maak je kennis met één van de verloskundigen. Zij stelt vragen over je gezondheid om zo samen een begeleidingsplan op te maken voor de rest van de zwangerschap.

4 of 10

5. Controles en begeleiding tijdens de zwangerschap

Terwijl de baby in je buik groeit, adviseren wij je over borst- en flesvoeding en hoe je in optimale gezondheid blijft. We geven je ook advies over eventuele ongemakken tijdens je zwangerschap. Wat we vooral doen, is er voor jou en je baby zijn. 

5 of 10

6. Geboorteplan en cursus

Nu je buik hard groeit, wordt het tijd om na te gaan denken over de bevalling en jullie nieuwe rol als ouders. Rond deze periode mag je een geboorteplan schrijven, is het oriënteren op een zwangerschaps- of bevallingscursus en kun je het kraampakket aanvragen bij de zorgverzekering. 

6 of 10

7. Bespreken  geboortewensen en doorspreken verloop van de bevalling

Om je optimaal te begeleiden op de manier zoals jij dat wil, is het voor ons belangrijk om van je wensen op de hoogte te zijn. We plannen een uitgebreid consult in om samen je geschreven geboorteplan te bespreken. In dit consult bespreken we ook hoe jij je kunt voorbereiden op de bevalling en wanneer je ons moet bellen.

7 of 10

8. De bevalling thuis of in het ziekenhuis.

Dag en nacht staat een van onze verloskundigen voor je klaar om je te begeleiden bij je bevalling. Tijdens de zwangerschap hebben we met je afgesproken wanneer je ons kunt bellen en op de plek van jouw keuze helpen we bij de geboorte van jullie kindje.

8 of 10

9. Start van de kraamweek

Je kindje is er, de bevalling is achter de rug! Kraamzorg komt bij je thuis voor dagelijkse ondersteuning. Tijdens de kraamweek komt onze verloskundige een paar keer langs voor onder andere de hielprik bij jullie kindje.

9 of 10

10. Nacontrole en anticonceptie

Tijdens de nacontrole praten we na over de zwangerschap,
de bevalling en de kraamweek. Vaak zie je de verloskundige die bij de
bevalling was. Samen dit bijzondere moment nabespreken, helpt in het verwerken van deze (letterlijke) levenservaring. Zij controleert ook of je goed genezen bent van de bevalling.
Mocht je het op prijs stellen dan bespreekt de verloskundige met jou de mogelijkheden voor anticonceptie.

10 of 10

Eindelijk... de bevalling!

Wanneer: Het moment van bevalling ligt tussen de 37 en 42 weken van je zwangerschap. Hier is een tijd van lichamelijke- en mentale groei aan vooraf gegaan. Je kindje is nu genoeg volgroeid om geboren te worden. Indien er geen medische indicatie is, begeleiden wij je gedurende deze periode. Dient de baby zich eerder óf later aan dan neemt de gynaecoloog de bevalling over.

Voorweeën: Meestal hebben vrouwen – in de laatste weken voor de uitgerekende datum – in toenemende mate harde buiken en soms korte, pijnlijke contracties. Dat zijn voorweeën of harde buiken en dit is volkomen normaal. De baarmoedermond kan door deze voorweeën zachter en korter worden. De bevalling is dan nog niet begonnen.

Ontsluitingsweeën: De ontsluitingsweeën zorgen dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om de baby geboren te laten worden. Dat wordt ‘ontsluiting’ genoemd. Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen met regelmaat (zo om de 3 tot 5 minuten). Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. Dit is voor veel vrouwen een moeilijke periode, maar het einde is in zicht! De verloskundige controleert via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.

Persweeën: Als je genoeg ontsluiting hebt om je kindje geboren te laten worden, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. De verloskundige doet vaak nog een inwendig onderzoek om zich ervan te verzekeren dat de ontsluiting volledig is. Door de grote opening van je baarmoedermond is het hoofdje naar beneden gezakt. Op het hoogtepunt van de wee voel je een drang om te drukken. Dit is een beginnende persdrang die je niet kunt tegenhouden en die aangeeft dat de baby naar buiten kan. De zeer sterke persweeën komen meestal om de 5 minuten.