Prenatale screening

Je kunt je ongeboren baby laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit heet prenatale screening.

Je kunt kiezen uit 3 onderzoeken:
1. De prenatale screening op down-, edwards-, en patausyndroom (NiPT)
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (20 weken echo)

NiPT

De NiPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. Dit kan vanaf 11 weken zwangerschap. In het bloed wordt DNA onderzocht op chromosoomafwijkingen en kan zo bepaald worden of het kind down-, edwards-, of patausyndroom heeft. In het bloed van de zwangere zit DNA dat afkomstig is van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kind. Er kunnen ook andere chromosoomafwijkingen gevonden worden. Dit zijn nevenbevindingen en je kunt zelf beslissen of je deze wilt weten.

Bij een afwijkende uitslag is er een kans dat het kind de aandoening niet heeft. Zekerheid kun je alleen krijgen door middel van een vervolgonderzoek.

Kijk op www.pns.nl voor meer informatie over de NiPT en uitleg over wat de uitslag betekent.

Deze screening kost €175,-. Je betaalt de kosten zelf.

Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen / Structurele echo​

DE 13 WEKEN ECHO (Eerste trimester stuctureel onderzoek, vanaf 1 september 2021)

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kindje. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist rond de 13 weken van je zwangerschap met een echo-apparaat of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen – zoals een open schedel of groot defect in de buikwand – kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

Iedere zwangere in Nederland van 16 jaar of ouder kan kiezen voor een 13 wekenecho.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

https://www.pns.nl/13-wekenecho https://www.pns.nl/13-wekenecho/wetenschappelijke-studie

DE 20 WEKEN ECHO (Tweede trimester structureel onderzoek)

De structurele echo bij 20 weken wordt gemaakt tussen de 18 en 22 weken. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open ruggetje of open schedeltje. Ook wordt er gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind, de placenta, en de hoeveelheid vruchtwater. Niet alle afwijkingen kunnen worden opgespoord. Je bepaalt zelf of je dit onderzoek wilt en of je bij een ongunstige uitslag vervolgonderzoek wilt laten doen. Voor meer informatie, lees de brochure over de 20 wekenecho.

Deze screening wordt vergoed door je zorgverzekering. Je hoeft hiervoor niet extra te betalen.

Voor meer informatie en hulp bij het maken van een keuze zie ook: www.pns.nl

Het eerste en tweede trimester SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Het verschil is dat het eerste trimester SEO eerder in de zwangerschap plaatsvindt. Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien.