Informatie over hormoonhoudende spiraaltjes

Er bestaan twee soorten hormoonhoudende spiraaltjes: de Mirena- en de Kyleena spiraal.

Hormoonspiraaltje

Het progestageen in het hormoonhoudend spiraaltje blokkeert de afgifte van natuurlijke hormonen in de hypofyse (het hersenaanhangsel). Door deze blokkade komt er geen eitje meer vrij en kan er geen bevruchting plaatsvinden. Bovendien verandert het progestageen de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies op zo’n manier dat de baarmoederhals niet langer toegankelijk is voor zaadcellen.

Ondanks het spiraaltje kan er soms toch een eisprong plaatsvinden. Maar omdat de afgifte van het progestageen direct in de baarmoeder gebeurt, is de concentratie van het hormoon zo hoog, dat zaadcellen hier niet kunnen komen en geen eicel kunnen bevruchten.

Over de Mirena en de Kyleena spiraal
De Mirena spiraal is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel en geregistreerd voor gebruik van 5 jaar. Uiteraard kun je de Mirena ook voor een kortere periode laten plaatsen (bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in). De Mirena spiraal kost ongeveer 140 euro. Het hormoonhoudend spiraal bevat alleen progestagenen.

Het zusje van Mirena is de Kyleena spiraal. Deze is sinds kort verkrijgbaar en bevat nog minder hormonen dan de Mirena. Dit hormoonspiraaltje is net zo betrouwbaar als de Mirenaspiraal en kost net zoveel. Dit hormoonhoudend spiraal is niet geschikt bij overgangsklachten waarbij je onregelmatig of meer bloedverlies hebt dan normaal.

Wat kun je verwachten?
Na de plaatsing van het hormoonhoudend spiraaltje kun je de eerste zes maanden onregelmatige bloedverlies hebben, meestal in de vorm van “spotting” (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding). Het onregelmatige bloedverlies wordt geleidelijk minder en blijft in een aantal gevallen helemaal weg. Ook als de bloeding helemaal verdwijnt, blijft de methode betrouwbaar. Er zijn geen redenen om aan een zwangerschap te denken.

Na het verwijderen van het hormoonhoudend spiraaltje komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal is de eerste eisprong al na enkele weken en behoort zwanger worden weer tot de mogelijkheden.

Waarom zou je?
Meestal wordt het hormoonhoudend spiraaltje gebruikt als anticonceptiemiddel. Het werkt ook goed als je veel last hebt van hevige menstruaties of overgangsklachten. Het hormoonhoudend spiraaltje onderdrukt de eisprong en daardoor bouw je geen of nauwelijks baarmoederslijmvlies op. Menstruaties zijn daardoor minder hevig of blijven zelfs helemaal weg. Het hormoonhoudend spiraaltje zorgt dus voor minder of geen bloedverlies tijdens de menstruaties en is tegelijk een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.

Voor wie?
Het hormoonhoudend spiraaltje is geschikt voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie willen. Doordat het spiraaltje constant levonorgestrel (progestageen) afgeeft, blijft de eisprong onderdrukt en kun je niet zwanger worden. Het is daarom ook betrouwbaarder dan de pil omdat je het niet kunt vergeten.

Voor- en nadelen:

Voordelen

  • Als anticonceptie zeer betrouwbaar;
  • Biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap;
  • Geleidelijke hormoonafgifte zonder dagelijkse pieken en dalen;
  • Snel vruchtbaar na verwijdering

Nadelen

  • Menstruatiepatroon kan veranderen
  • Je kunt je menstruatie niet zelf reguleren