Miskraam

Maar wat als het mis gaat?

Niet elke zwangerschap gaat goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat, kan de zwangerschap in een miskraam eindigen. Meestal merk je het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms merk je niets en wordt pas tijdens de echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is. Een miskraam komt met 1 op de 10 zwangerschappen relatief vaak voor.

Verloop van een miskraam

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatie-achtige pijn kunnen de eerste tekenen van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen, zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid, nemen soms vlak voor een miskraam af. Na het eerste bloedverlies komt de miskraam meestal binnen een paar dagen vanzelf op gang. Soms duurt het een of meerdere weken.

Geleidelijk krijg je buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe (zoals bij een hevige menstruatie). Je kunt ook wat bloedstolsels verliezen. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken omdat dit de kans op een infectie verhoogd.

Afwachten of naar de gynaecoloog?
Wanneer we op de echo zien dat het hartje niet langer klopt, kun je afwachten tot de miskraam zelf op gang komt. Je kunt ook voor een doorverwijzing naar een gynaecoloog kiezen. Tijdens dit consult krijg je uitleg over de voor- en nadelen van afwachten, eventuele medicijnen om een miskraam op te wekken en/of het bespreken van een curettage.

Afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt, kan medisch gezien geen kwaad. We zullen je begeleiden in deze periode en in de gaten houden of de lichamelijke reacties normaal zijn.

De door de gynaecoloog voorgeschreven vaginale tabletten kunnen een spontane miskraam opwekken. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. De tabletten breng je thuis in, je hoeft niet naar het ziekenhuis. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig.

Curettage
Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina schoongemaakt. De ingreep duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt. Een curettage is een ingreep met een minimaal risico op complicaties. Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen.

Herstel na een miskraam

Na een miskraam herstelt je lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je moe en lusteloos voelen. Dit komt onder andere doordat de hormonen in je bloed weer veranderen. De eerste 2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie komt ongeveer na 4-6 weken weer op gang. Lichamelijk kun je weer proberen opnieuw zwanger te worden. Wachten tot de eerstvolgende menstruatie is geweest, is niet nodig.

Emotionele verwerking
Emotioneel gezien reageren vrouwen verschillend op een miskraam. Waar de een al snel het gewone leven weer oppakt, daar heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Reacties variëren van ‘jammer’ tot ‘het ergste wat me ooit is overkomen’. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar tijd voor nodig is, zeker wanneer het een erg gewenste zwangerschap was. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat, zijn niet vreemd.

De vraag waarom het misging kan je bezighouden. Weten dat zwanger worden in elk geval mogelijk is, is soms een steun. Je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Heb je behoefte aan professionele begeleiding, vertel het ons. Wij helpen je bij het vinden van geschikte begeleiding.