Lichamelijke ongemakken tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is een mooie periode. Maar een zwangerschap kan ook momenten met zich meebrengen waarop je je minder goed voelt. Onder andere door allerlei kleine ongemakken, de zogenaamde zwangerschapsklachten. Hieronder zie je een aantal veelvoorkomende klachten met – waar mogelijk – tips om deze te verminderen.

Misselijk

Meestal is misselijkheid het eerste zwangerschapssignaal. Vooral ’s morgens bij het ontwaken voelen veel zwangeren zich niet lekker. Soms hoort hier overgeven bij. Wat de misselijkheid kan verminderen, is al iets te eten voordat je opstaat. Begin de dag rustig en eet, verspreid over de dag, kleine beetjes (beter zes à acht keer per dag weinig, dan drie keer een grote maaltijd). Vermijd vet en gekruid eten en kies voor licht verteerbaar voedsel.

Wanneer je niets binnen houdt neem dan contact met je verloskundige/gyneacoloog op. Meestal verdwijnt de misselijkheid vanzelf na twaalf tot zestien weken.

Vermoeid

Ondanks de roze wolk waar je misschien in leeft, zijn de eerste drie maanden van de zwangerschap niet voor alle zwangeren even leuk. Vermoeidheid komt vaak voor, onder andere door zwangerschapshormonen. Neem daarom voldoende rust. Na een week of twaalf komt meestal weer veel van de oude energie terug. Zwangerschap is topsport en vereist daarom zoveel mogelijk rust en regelmaat. Probeer, verspreid over de dag, momenten van rust te creëren. Slapen is niet altijd mogelijk en ook niet nodig, maar een moment van rust is goed voor moeder en kind.

Verstopping

De darmen werken trager tijdens de zwangerschap. Ook hier zijn de zwangerschapshormonen verantwoordelijk. Er wordt meer vocht onttrokken uit de ontlasting en hierdoor kun je last krijgen van obstipatie (verstopping). Tip. Drink veel water (meer dan 2 liter per dag). Ook bewegen en vezelrijk eten helpt (rauwkost, fruit en volkorenproducten). Verder kunnen één of twee glazen Roosvicee laxo per dag goed helpen.

Vaak moeten plassen

Tijdens de zwangerschap is veel moeten plassen volstrekt normaal. Dit komt omdat de zwangerschapshormonen de sluitspier van de blaas verslappen. Ook neemt de druk op de blaas toe door de groei van de baarmoeder.

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van ongewild urineverlies. Om dit te beperken is het belangrijk dagelijks de bekkenbodemspieren te trainen. Heb je, naast de vele malen dat je moet plassen, ook pijn bij het plassen of pijn in de onderbuik? Dan is het verstandig om bij de huisarts je urine te laten testen op blaasontsteking.

Afscheiding

Tijdens je zwangerschap kan er sprake zijn van een meer vaginale witte afscheiding. Dit is heel normaal. Als je zwanger bent, stroomt er namelijk meer bloed naar het bekkengebied waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd. Het gevolg is meer vaginale afscheiding. Meer afscheiding dan gebruikelijk is tijdens je zwangerschap dus heel normaal.

Wanneer je tijdens de zwangerschap de volgende veranderingen in je afscheiding ziet, kan het zijn dat je een schimmelinfectie (candida infectie), verandering in je hormoonhuishouding of een bacteriële vaginose hebt:

  • De afscheiding heeft een stinkende, visachtige geur
  • De afscheiding is wit en brokkelig
  • De afscheiding verandert in een geel, groene of grijze kleur


Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak gepaard met een jeukende, branderige vagina en abnormale witte, brokkelige afscheiding. Het kan ook zijn dat je pijn ervaart tijdens de seks en bij het plassen, en je vagina kan er rood en ontstoken uitzien. Ervaar je dit dan adviseren wij je contact met de huisarts op te nemen voor behandeling.

Bandenpijn

Met het groeien van de baarmoeder komt er spanning op de banden die aan de baarmoeder vastzitten. Dat geeft vaak een wat stekend of drukkend gevoel in de liezen of in de vagina. Bij de één is die pijn er af en toe, terwijl anderen er de hele zwangerschap last van hebben. Helaas is er niet veel aan te doen. Doe het wat rustiger aan, til geen zware tassen en draai rustig om in bed. Soms helpt een buikband om de banden wat te ontlasten.

Brandend maagzuur

In het begin van de zwangerschap wordt maagzuur veroorzaakt doordat de sluitspier van de maag verslapt. Dit komt door het hormoon progesteron. Bovendien is de hoek tussen de maag en slokdarm minder scherp waardoor het maagzuur makkelijker in de slokdarm terugloopt. Bij een gevorderde zwangerschap kan de druk van de baarmoeder tegen de maag maagzuur veroorzaken. Een aantal tips om brandend maagzuur te verhelpen:

  • probeer rechtop te zitten waardoor er meer ruimte in de buikholte komt
  • draag niet te strakke broeken
  • vermijd sterk gekruid of vet eten, koolzuurhoudende dranken, koffie
  • eet kleine porties en ga niet meteen liggen na het eten
  • wat stukjes brood, beschuit, vla, yoghurt, kwark of melk willen nog wel eens zorgen dat de klachten verminderen
  • middelen als Rennie(rood), Antagel of Regla pH kan je zonder problemen gebruiken in de zwangerschap

Onrustige benen

Sommige vrouwen omschrijven het als een gevoel dat je benen willen rennen terwijl jij juist wil slapen. Of als een eindeloos gekriebel dat maar niet wil ophouden. Het is een typische zwangerschapskwaal. Het vervelende gevoel ontstaat doordat de wanden van de bloedvaten slapper worden. Hier zijn de zwangerschapshormonen verantwoordelijk voor. Wat ook meespeelt, is het feit dat er meer bloedvolume in het lichaam aanwezig is. Er komt dus meer druk op de vaatwanden, vooral in de benen. Wat helpt is:

  • beweging
  • de benen afwisselend spoelen met warm en koud water
  • zo min mogelijk met de benen over elkaar zitten
  • de benen wat hoger in bed leggen door een kussen onder je matras te leggen.

Rugpijn en/of bekkenpijn

Onder invloed van hormonen verweken de bindweefsels die het bekken normaalgesproken stevig bij elkaar houden. Hierdoor kan je, ook als je nog niet zo ver bent in de zwangerschap, last hebben van rugpijn of van pijn in het bekken. Later in de zwangerschap kunnen rugklachten veroorzaakt worden door een verkeerde houding.
Tips om rugpijn en bekkenpijn te voorkomen of te verminderen:

  • Draag goede, lage, schoenen.
  • Let op de lichaamshouding: loop goed rechtop en maak geen holle rug.
  • Bij het uit bed stappen: draai eerst op de zij voordat je rechtop gaat zitten.
  • Voor vrouwen die op hun zij slapen, kan het helpen een kussen tussen de benen te leggen.
  • Sta niet te lang in dezelfde houding maar wissel houdingen zoveel mogelijk af.
  • Vermijd zo veel mogelijk traplopen, dweilen, stofzuigen en bukken.
  • Eventueel kan een bekkenband helpen voor wat extra stevigheid.
Houden de klachten aan of verergeren ze? Ga dan, eventueel naar een in zwangerschap gespecialiseerde, fysiotherapeut.

Spataderen en aambeien

In de zwangerschap komen spataderen en aambeien geregeld voor. De oorzaak ligt in bindweefselverslappende hormonen en een verminderde doorbloeding in de benen. Spataderen komen voor op de benen, in de liezen, maar ook op de schaamlippen. Spataderen op of rond de anus worden aambeien genoemd.

Zorg voor een goede doorbloeding in de benen door regelmatig te lopen, maar neem ook op tijd weer rust. Ga na een lange dag lekker met de benen omhoog zitten. Een koud kompres tegen de spataderen kan de pijn verzachten. Een wisseldouche (afwisselend de benen onder een koude en warme douche plaatsen) kan ook helpen. Als de spataderen toenemen kan het nodig zijn om steunkousen aan te laten meten. Dit doe je via de huisarts. Tegen aambeien kan je zalf en/of pillen (curanol)gebruiken. Zorg ervoor dat de ontlasting soepel blijft door veel te drinken, veel te bewegen en voldoende vezels te eten.